söndag 18 oktober 2009

Äntligen pirattyget!



Äntligen har jag fått sätta saxen i det underbar pirattyget. Man blir så glad av de härliga färgerna. De är ännu finare live än på kort. Eftersom jag har gtt och blivit kär i det här tunikamönstret som jag småändrar lite på till de olika plaggen så blir det baaara tunikor till tjejens garderob. Men det är ju fint och hon är glad så länge det är "klänningar" för det ska det helst vara. Dottern som helst vill ha rosa accepterade faktiskt det här tyget och ville ha något med en bläckfisk. Hon fick titta på mönstret och bestämma var jag skulle lägga det dvs vilket mönster som skulle vara på klänningen. Det enda kravet hon hade var att få en bläckfisk. Därför valde jag att göra en applikation av en bläckfisk på rumpan. Det blev jättebra tycker jag att ha svart baksida, då framhävs mönstret fram ännu mera eftersom det blir så rörigt med mycket mönster. Jag ville kanta med orange och sambon fick välja komplementfärg, han valde svart. Jag var inne på jny:s turkosa/blå moln, kanske en annan gång, det var inte riktigt samma blå tyvärr.



Valde orange tråd till loggan...funkar hyffsat...

Bilden blev suddig...



Gillar skarpt den här dekorsömmen till fållar, använder bara den nästan. Ibland tvillingnål.


Tjejen bakae chokladkaka och behövde således byta tröja efter bakandet....pappan försökte få henne att ta på sig den nysydda pirattunikan....MEN...en begagnad rosa/svartrandig tröja med utsliten båthals gick före...den var ju ROSA *snyft*





...Applikation med raksöm

Tänkte skriva om hur jag gör när jag syr applikationer, gör på lite olika sätt. Men ibland vill jag ha en inte så synlig fästning av applikationen och använder mig av vanlig raksöm, dock endast till tyger som inte repar sig. Här har jag gjort en bläckfisk i velour.


Jag börjar med att rita upp applikationen på mönsterpapper eller vanligt skrivarpapper.

Klipper till en tygbit som är lika tor som mönstret. Klipper där efter till en bit vliesofix som är lika stor som tygbiten. Stryker fast den på baksidan av tygbiten.


Så här ser det ut när vliesofixen är påstruken. Lägger på applikationen och ridar av den på vliesofixens papper. Klipper sedan ut den, medan pappret är kvar blir tyget väldigt stelt och lätt att arbeta med. Det är inga problem att klippa ut små detaljer om det behöva. När pappret dras bort blir bläckfisken mjuk igen.


Placera applikationen där den ska sitta, tex på bröstet på en tröja. Eller som här på baksidan nere vid rumpan på en tunika. Stryk sedan fast applikationen.


Sy med raksöm runt hela appikationen.



Här ser man att kanten på bläckfisken inte är 100% rak. Den är helt slätstruken med strykjärnet. När plagget används kommer kanten att ruggas upp lite och blir lite luddig, det blir en fin detalj tycker jag.



Så blidde det....









lördag 17 oktober 2009

Snurrkjol, franskjol och mönsterkonstruktuion!

Fick för mig att jag skulle sy lite kjolar till mitt jobb. Gissa vad jag jobbar som?

.....tataaaa, Förskollärare!

Ska börja jobba på en nybyggd förskola så fort min mammaledighet är över. Resten av mitt arbetslag jobbar för fullt med uppstarten just nu. Tänkte att jag kan bidra med lite utklädningskläder a la simpelt! Snurrkjolar brukar vara poppis.

Men jag hade inget mönster, så jag fick konstruera ett helt enkelt. Försökte få mäta min 2,5åring, å det var inte det lättaste, men efter mycket om och men fick jag det. Men sen då? Nu hade jag ju en omkrets, vad blir radien då? Tankeverksamheten i full gång och jag var nära att få gå och hämta den gamla formelsamlingen som ligger och skräpar i förrådet. Jag kom dock på hur man gör, men det tog ett tag! r=O/2(pi) (pi=3,14 avrundat)
Fick ut en radie som var ca 9 cm, lite drygt. Tog dock 10cm på mönstret, det ska ju gärna passa barn med lite större rumpa än en 2,5 åring. Bestämde att kjolen skulle bli ca 30cm med fåll så då måttade jag upp det runt om och klippte.


Det här blir i lite omvänd ordning, för först provade jag att sy en kjol i ett stycke, den syns på bilden längst ner med djur på. Den är sydd i lite tjockare tyg och med en ribbmudd. Gissa om symaskinen inte tyckte om alla dessa tjocka lager. Kniven hade svprt att skära igenom så det blev inte så där super, fick förstärka med vanliga maskinen på vissa ställen. Den är itne så snygg innifrån, ,men utifrån blev den ganska bra. Då den är till jobbet och ska lekas med ides jag inte lägga ner någon tid på fåll så det blev helt enkelt bara en vanlig overlocksöm längst ner.

Sedan ville jag göra en i de häftiga tygerna som ajg sytt filurerna i. De är så läckra, riktigt skarpa och glänsande färger. Vek mönstret till 1/4-dels cirkel och klippte 4 delar, det går ju göra ännu flera om man vill.


Sydde ihop delarna och använda samma tjocka blå ribbmudd. Men i den här drog jag in en resor så att den kanske sitter lite bättre.


Des tre har flyttat till jobbet! Den vita är en rak kjol med fransar, klippte och sydde, inget mönster hade jag det fick blir som det blir helt enkelt. Det är roligt att göra saker som det inte är så vansinnigt noga med. Barn brukar gilla fransar så jag hoppas att den blir bra.





Lilltjejens rum ska fixas till!


Var och mätte lite och konstaterade att min skiss hade lite måttproblem, utgick ifrån att en ruta på hyllan var ca 50cm och gjorde resten utifrån det, men det var ju fel, en ruta var ca 37cm. Vin inte riktigt var i tankeprocssen det blev galet. Detta innebär dock att hyllorna blev betydligt längre. Det blir för fullt med två hyllor, så vad sägs om detta istället?



Det är har absolut ingenting med sömnad att göra, men jag lägger det här ialla fall, det har inte ens med hantverk över huvud taget att göra, men men!

Ska fixa till lilltjejens rum, det är vita tapeter med mörkt grovt plankgolv. Har ritat i det magiskt fantastiska programmet Paint! ;-)

Jag gillar IKEAS lack och expeditserie. Expedit tycker jag är så bra till barn för de ser vad som finns när inte saker ligger i backar på golvet eller bakom stängda dörrar å så tycker jag att leksaker är fina att titta på (oftast) varför då inte framhäva dem i en öppen hylla? Två lackhyllor har vi över därför använder jag dem.

På bilden är strecken svarta, bokhyllan och hyllorna ska vara vita, skulle kunna tänka mig röda hyllor, men då vi redan har två vita är det ju lite onödigt att köpa nya. Vad tror ni om det?




onsdag 14 oktober 2009

Rosa, elefanter och mjuk velour!


Jag har många fina tyger som väntar på att bli tillklippta, men då tjejen helt plötsligt mot sin mors önskan gått och blivit rosatokig så är det väl bäst att göra rosa. Men JAG villa att hon ska ha de fina retrotygerna jag lagt ner en förmögenhet på. Samtidigt som det är kul att hon gillar att ha på sig kläderna utan tvång. Cerise och grönt passar väl bra? Modellen ändrade jag lite på, gjorde den lite insvängd i midjan och med mera puffärm än på de tidigare, ritade ärmen rak istället för avsmalnande. Med ärmsluten gjorde jag på samma sätt som linningen på tidigare bloggade tights (de på bilden) och det blev jättebra, mjukt och skönt för de små armarna. Tycker att det är fint att ha något fram på klänningen som bryter av lite och då de två senaste fått fickor kunde det ju vara kul men en applikation. Elefanterna är ju så simpelt mönster på så de är ju lätta att sy. Då jag inte är någon fena på att rita förhand tog jag ett kort på elefanttyget och förstorade upp en elefant, skrev ut den och klippte ut delarna. Strök vliesofix på en bit velour, ritade av bitarna, klippte ut, strök fast och sydde med raksöm runt. Funderade på om jag skulle ha en tät sicksack men det skulle bli så mycket och tjockt så det struntade jag i, kanske en annan gång. Jag la upp tröjan nertill med en dekorsöm, men då jag var dålig på att måtta så missade jag uppviket på baksidan på endel ställen, oops, därför fick det bli två sömmar ovanför varandra, det funkade det också, vet man inget annat så ser det ju ut som om det ska vara så.

Jag är jättenöjd med modellen, denna ska jag göra flera gånger, hon passade väldigt bra i den när den var lite insvängd. Ärmarna blev lite långa men det går bra då resoren håller ärmen på plats utan att åka ner. Mönster är ett omgjort från ottobre och tyg från jofotex och fix.

Hon blev gnaska söt med matchande mössa till!




Sommarlängtan!


Det blå molntyget ser ut som en härlig sommardag vad passar bättre än en sommaräng till det! Moln och blommor med andra ord. Mönster eget och material från ohlssons och jny design.




En liten båt...

Lilltjejen har beställt en ROSA mössa, hon fick välja tyg själv och då jag itne har mycket rosa att välja mellan så var det ju ett ganska enkelt val för henne. Det blev rosa moln och cerise velour. Ville göra en annan form av mössa än de jag gjort tidigare, med en topp istället för två. Mätte hennes huvud, snabbt fick det gå, inga långa mätningar om ens mätningar alls, oftast går det inte. Hämtade sedan en mössa som hon kan ha och jämföre med den. Ritade mössan på mönsterpapper. Då jag inte har mycket molntyg kvar ville jag göra en protoryp först för att se om den passar. Därför blev det en blå och röd, ser exakt ut som en segelbåt med marina färger tycker jag.



Den blå mössan verkade sitta hyffsat, men då hon hade den på sig i ungefär en mikrosekund var det lite svårt att avgöra, både jag och svärmora försökte vårt bästa. Började då med "the real thing". Meeeen, det visade sig att någon stans har det gått snett. Den var jäääätttestor, se ovan, jag kunde ha den utan problem, såg inte klok ut som en stor bebistomtenisse, huva!

Det var helt enkelt bara att klippa isär den och förminska, förminskade den med 3 overlocksömmar + lite till, ca 1,5 cm runt om. Längst upp finns en bild på hur hon ser ut med den färdiga sorten på, men jag fick INTE fota, tyvärr gjorde jag det ändå! Närbild var då inte att tala om!



Gjorde även denna vändbar, så hon kan välja om det ska vara trikå eller velour mot öronen!















Triss i leggings!

Igår var en stor skaparon dag, många timmar vid maskinerna blev det äntligen!
Tre par leggings fick liv och lilltjejen blev lycklig över att det var 2 par rosa hon ville ha dem på en gång. Jag gillade verkligen de blå byxorna, det ser ut som jeanstyg men är joggningtyg, jättesköna skulle jag gissa. Funderade ett tag på hur jag skulle få till mönstret för de leggings jag gjort förut har inte varit så jättebra eller så är det tyget som varit konstigt. Men nu hittade jag ett mönster som passade tjejen perfekt. Det är från "Allt om handarbete" något nummer 2007. Längdade det lite och gjorde mera uppvik än på orginalmönstret, kan ju inte låta ett mönster bara få vara som det är. Tror aldrig det hänt faktiskt. Benfållen gjorde jag med en dekorsöm, meeeeen på de blå byxorna gick det på automatik och jag fållde upp ett ben från fel håll, lagom snyggt. Sprätta en dekorsom tar låååångt tid, ca 30 minuter runt ett barnben!

Testade den här gången att göra en annan form av linning, så som det ofta är på köpta byxor. Jag brukar göra en kanal och trä in en resor i men den har en tendens att skruva sig då tycker jag. Så nu sydde jag fast resoren mot rätan av byxlinningen, med overlocken, kniven nervikt så jag inte skulle skära i resoren. Sedan vek jag ner resoren med tyget runt tills den var helt inlindad, sydde en dekorsöm längst ner för att hålla den på plats, det blev jättebra faktiskt, ska fortsätta på detta sätt tror jag, klart snyggast.

Tyg är från fix, jofotex och ohlssons!

måndag 12 oktober 2009

Dyna till Brio!


Sydde egentligen den här dynan till kombivagnen men som tur var passade den även till sittyn. Pippityget tycker jag är så härligt, det är från Åhlens. Mönstret till dynan har jag ritat själv det var väldigt enkelt då vagnen var helt rak, en del vagnar är formade men inte den här, lucky me!

Dynan är helröd på baksidan och skulle kunna vara vändbar om inte sömmen blivit så vansinnigt ful. Kantbandet var för smalt så det blev inte så bra med kantningen tyvärr, men på den här sidan ser det bättre ut som tur är. Innuti har jag använt ett gammalt fibertäcke (om det nu kan kallas det). Det var väldigt svårt att hantera all vadd som stack ut när jag hade klippt i det, det borde ha funnits ett smartare sätt än som jag gjorde. Bättre lycka nästa gång.


Det såg lite roligt ut med ett märke på dynan så det fick bli ett med pippitexten som är i sidan av tyget.

Något som irriterar mig något vansinigt är när dynorna åker ner, därför satte jag dit två remmar med knäppen längst upp, sydde även dit en lite resorbit så att tyget inte skulle gå sönder i sömmen när barnet sliter i tyget. Det funkar kanon, kanske inte så snyggt men det syns inte när dynan är på.





Klänning nu tunika sedan!


Jag gillar den här modellen av klänning/tunika, gör man den lite större blir det en bra klänning och sedan när barnet växer blir det en tunika, perfekt!
Detta mönster är ett grundmönster från ottobre men jag har ändrat "kjolen" till smalare och längre modell samt halsen har jag ringat ur lite - men det var inget smart drag då jag glömde öka på mudden..oops. Syr oftast inte halsmudd utifrån mönster utan gör enligt eget recept, så även denna gång men jag tog bredden från mönstret + 1cm ungefär men jag skulle tagit till 2,5 cm ungefär för att det skulle sitta snyggt alt. inte ringat ur den mer. Det kommer snart en till tunika jag gjort där jag inte ringat ur extra och den blev mycket bättre.



Gjorden en applikation på baksidan i form av en flodhdhäst, lika samma som de på tyget...Använde dock inte någon förstärkning på baksidan så tyget drog sig en hel del, det blev INTE bra. Men men det får duga ändå. Snart kommer det bilder på hur stor skillnad det blir med förstärkning bak. Har dock hittat en ny pressarfot till min maskin som ska göra satängsöm, alltså tät sicksack, oj att en plastfot kan göra så stor skillnad.

Här är bustrollet (håret säger väl allt) i egen hög person. Första gången hon posar för kameran, ungefär i 5 sekunder! Men jag fångade henne på bild!



Rosa rosa och rosa ska det vara, den första klänningen som hon velat ta på sig direkt, bara för att den är rosa!!!





Jag är kääääär....

Senaste tillskottet i verktygslådan är en rullkniv och skärmatta från stoff och stil. Me lööööööve! Dessa kommer till sambons förskräckelse ligga framme på hobbybordet för oj vad det ska användas, såå smidigt till och med till lite större saker, det är ju bara att dra efter tyget...

Triss i mössor!


Tre mössor producerade. Två till lillbruden som blev förtrånga hon blir helt rynkig över ögonen och ser arg ut för mudden klämmer åt hennes lila panna och en till storbruden som blev förstor så hon inte ser ett jota...kaaaaanske måste lära mig att måtta innan jag syr...

Egenritat mönster och tyger från jofotex och jny.

Fleecebrallor till frusna rumpor!



De övre rosa brallorna sydde jag fär länge sedan till min stora tjej, 2 par, ett par att ha hemma och ett par till förskolan. Hon har haft dem snart ett år och de passar fortfarande tackar vet jag muddbyxor! Material från ohlssons och fix.
De blå brallorna är är en beställning från en kompis. Hon köpte tyg och jag sydde till hennes stora son. Har inte fått någon respons på hur de funkar, måste fråga någon dag. Det var första gången jag måttsyr något, annars brukar jag ta på en höft ungefär men nu hade hon mätt både längd och bredd, de blev 2cm längre än de skulle men det borde inte göra något när det är mudd. På de ena byxorna är mudden dubbelt så lång som det ser ut alltså ca 12 cm för att de enkelt ska gå ner i stövlarna. Smart va? Ska bli kul att höra om det funkar. Dock räckte tyget bara till att göra ett par medlånga muddar. Men då kan hon ju jämföra....Ska skicka denna länken till henne så kanske hon kan skriva kommentar i bloggen, kan ju va kul att få lite respons.
Antar att hon köpt tygerna på ohlssons.
Grundmönstret tror jag är från meedom men jag har säkert ändrat lite som jag alltid gör.

söndag 11 oktober 2009

Minibyxor...

Dessa brallor sydde jag för snart ett år sedan, har dock mycket jag inte bloggat om, tar ett plagg då och då. Dessa byxor var till en liten grabb som var förtidigt född, gjorde dem iof i stl 50 så en fullgången bebbe skulle också kunna ha dem. MEN jag lyckades inte få iväg dessa med posten innan han nästan vuxit ur dem så de fick stanna kvar hemma och bli till min lilla tjej som var på väg. Men då hon var en storliten tjej kunde hon bara ha dessa några gånger innan de blev för små...Kantband är som vanligt inte min grej även dessa blev inte så bra i svängen. Men i övrigt helt ok. Vet inte vad varken mönster eller tyg kommer ifrån.

söndag 4 oktober 2009

....var tar all tid vägen???

...har mossor tyg...massor projekt...tid finns...MEN VAR TAR DEN VÄGEN!!!

Skulle behöva ta mig i kragen, få en kick där bak..ja vad som krävs för att sätta igång, det är flera veckor sedan pirattyget damp ner i lådan...och det är inte ens tvättat än...Hujeda mig!

Rulle-gardiner!

Här hade jag ABSOLUT bestämt mig för att INTE ha gardiner, men efter ett ha slängt ett ont oga på de fula lampsladdarna ett år vann gardinfen och det skapades gardiner. Hittade ett superbra randigt och prickigt tyg på ikea (det var två färdiga längder som jag klippte sönder). Snacka om att det var lätt att klippa rakt när det både fanns prickar och ränder att följa *me like*
Dessa blev i den gulligaste rulleform, lite väl sött med rosetterna kanske, men det får vara så tillsvidare, får se om det blir några spännen sedan kanske.

Det gick dock inte så bra att rulla det tunna tyget, det blir vågigt, väntar på att Ohlssons ska lägga undan tygrullar åt mig, de minsta, tar tyvärr lång tid att få ihop!

Glömde att ta en närbild *bakläxa*

Byxor och Body





Byxorna är ett ombyggnadsprojekt. Sydde dessa för 3 år sedan innan örsta dottern kom till världen. Det är ett par av mina första byxor, men jag tyckte mig inte ha så mycket användning av dem den här gången så jag sydde om dem. Orginalet finns tidigare i bloggen, med resorlinning och svarta benmuddar. Bytte ut resoren mot en orange mudd och benmuddarna till orangea istället för svarta, mycket bättre enligt mig! Namnlappen gör att det ser lite bättre ut också! Mycket användbara!
Har äntligen satt taxen i det fantastiska rosa molntyget från jny, det är ju helt underbart färgen är fantastisk, gillar den rosa! Stora tjejen tyckte attt hon skulle få den bodyn, det var ju så fin rosa! Kompleterade med neongrönt till och så har hon haft de orangea byxorna till FÖR HON SKA DANSA I NEON!!! Den märkliga kombinationen matchar storasysters kalasoutfit från me and i, de var skitsnygga tillsammans, olika men ändå lika! Tyvärr har jag ingen bild!
Sömnaden av denna body gick väl sådär, mönstret på den här sorten är mycket bättre än omlottmönstret jag sytt av tidigare. Jag modifierade mönstret lite och bytte ut tryckknapparna i halsen till en vanlig mudd med resorförstänrkning, gjorde dock resoren lite väl tight så det rynkar sig lite, men det gör inget. Måste dock säga att i fortsättningen kommer jag att göra den här formen av hals, å så smidigt och det gick jättelätt att få över huvudet på lilltjejen, nemas problemas....

Första garidnen med mönster!


I hallen har vi ett "vanligt" fönster som jag tyckte skulle få sig en gardin med möster på, den enda i hela huset. Hittade ett snyggt tyg på Ohlssons i stan med björkstammar, gardinen blev dock lite lång, får se om jag åtgärdar det någon gång....(troligtvis inte)...
Ser dock lite märkligt ut att ha mönster helt plötsligt, får så hur länge den får hänga på plats!

Så här bidde det!


Så här bidde det i fönstren (resten är itne rädgit än, lite naket). Det blev en enkel variant, har inte sytt ett enda stygn, hittade hissgardiner på ICA Maxi av alla ställen, jag tog de 4 sista!!! Vitt vitt vitt is da shit! Det blev alltså vita gardiner, jag som skulle ha grå...men men...vitt funkar alltid!